Ápolási – karbantartási útmutató gyepszőnyegezés után. A szakszerű gyepszőnyegfektetés mellett az ápolási műveletek, mint a rendszeres nyírás, tápanyag-utánpótlás, megfelelő öntözés, stb. az alapja az egészséges, szép sűrű gyepnek. Csak teljes gyökeresedés után vegyük használatba gyepünket.

Gyepszőnyegezés után

A legyökeresedés sebessége hőmérsékletfüggő, magasabb hőmérsékleten a frissen fektetett gyepszőnyeg 1-2 hét alatt legyökeresedik. A teljes gyökeresedés évszaktól függően akár 1- 2 hónap is lehet.

Gyepszőnyeg öntözése:

Gyepszőnyegezésnél sarkalatos kérdés az öntözés (különösen a nyári kánikulai körülmények között). A bőséges és rendszeres vízellátás ebben a periódusban létszükséglet a gyep számára. A megfelelő eredmény elérése érdekében a frissen fektetett gyepszőnyeget először kézzel öntözzük be, árasztásos jelleggel (15 l/nm), zuhanyrózsa szerű öntözőfejjel, így a mélyebb rétegek is átnedvesedjenek. Ellenőrizzük, hogy az öntözés egyenletesre sikerült-e, nehogy a területen száraz vagy vízállásos foltok maradjanak. Fokozottan ügyeljünk az illesztések és a gyepszőnyeg szélek megfelelő vízellátására.

Az első hetekben a gyors legyökeresedés érdekében napi öntözést alkalmazzunk. A fektetést követő 2-3 hétben napi 1 alkalommal bőséges beöntözés javasolt, ami kiegészíthető 2-3 hűsítő, permetező öntözéssel. Ezután az automata öntözőrendszert állítsuk át, ne locsoljon napi szinten. A gyep napi vízigényét, mely hőmérséklet függvényében 2-7 l/m2 célszerű nagyobb vízadagokban, heti 3 alkalommal kijuttatni. Ezzel nem teremtünk állandó nedves, párás környezetet, amely a gombák szaporodásának rendkívül kedvező ill. a gyökérzóna sem csak a felső talajrétegre korlátozódik.

Helyes öntözés technika, ha kora esti órákban, szélcsendben, megfelelően beállított szórófejekkel történik az öntözés. Időjárási, hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően fokozatosan indítsuk tavasszal, zárjuk ősszel az öntözési idényt.

 

Gyepszőnyegezés után

 

Gyepszőnyeg nyírás:

A gyepszőnyegezés után az első nyírás 6-8 nappal (rézsűn 12-14 nappal) esedékes.

Akár rotációs akár hengerkéses fűnyírót használunk, fontos az éles kés illetve a megfelelő nyírási magasság: 2,5-4 cm. Nyáron 1 cm-rel megemelhetjük a nyírási magasságot.

Az első fűnyírást 6 cm körüli magasságnál végezzük el könnyű fűnyíróval még akkor is, ha nincs teljesen legyökeresedve gyepünk. A fűnyírás magasságának megválasztása akkor megfelelő, ha egyszerre növekményének csupán maximum 30 %-át távolítjuk el.

Gyakori, kis levélfelület eltávolítása a kedvező. A túl mély nyírás következtében barnás-sárgás foltok keletkeznek az adott helyen. Gyűjtőkosaras nyíró használata javasolt, hogy a nyesedék eltávolításra kerüljön a gyepről, így csökkenthető a gyepfilc kialakulása.

Gyepszőnyeg szellőztetés

A kialakult gyepfilcet a gyepszőnyegezés után fél évvel gereblyézéssel távolítsuk el, később használjunk gyepszellőztető gépet tavasszal-ősszel. Gyepszellőztetést követően célszerű az esedékes tápanyagot is kijuttatni.

Gyepszőnyeg tápanyag utánpótlás:

A trágyázásnak is döntő szerepe van az egészséges, terhelhető, látványos gyep kialakításában, megőrzésében. Csak az optimálisan trágyázott növény képes ellenállni a stresszhelyzeteknek, betegségeknek, fokozott igénybevételnek. A hosszú hatástartamú, lassú lebomlású műtrágyái a gyep minden életszakaszára kínálnak optimális megoldásokat.

A gyepszőnyeg telepítésekor elengedhetetlen az indító trágya használata, hisz a felszedés során sérült gyökerek mielőbbi regenerációja megalapozza a gyep későbbi minőségét. Erre a célra P hangsúlyos Basic Start műtrágyát alkalmazzunk, mely gyorsítja a dús és mélyreható gyökérállomány kialakulását.

Meglévő gyep fenntartó műtrágyázására évente legalább 3 alkalommal kerüljön sor.

Erre a célra tavasszal és nyáron N hangsúlyos, hosszú (8-12 hét) tápanyag-feltáródású műtrágyákat használjunk. Ősztől ideális választás a P mentes, azonban káliumban gazdag termék, mely segíti a tartalék tápanyagok felhalmozódását, megerősíti növényünket az előtte álló télre. Minden esetben ajánlott a rendelkezésre álló palettából a mikroelemekkel, esetleg P56 növény erősítőszerrel is dúsított terméket választanunk, ezek ellenállóbbá teszik a gyepet a betegségekkel szemben, támogatják a kedvezőtlen időjárási körülmények és stresszhelyzetek könnyebb átvészelésében.

Moha vagy kétszikű gyomnövények megjelenése esetén jó eredménnyel alkalmazhatók a direkt ezekre a problémákra kifejlesztett speciális műtrágyák. Fontos szempont a választásnál a műtrágyák szemcsemérete. A standard granulátumú termékek előnye a könnyebb kijuttatás, ugyanakkor az elit granulátumok bár nehezebben szórhatóak, de egyenletesebb tápanyageloszlást biztosítanak, így a gyep egyöntetűbb, nem alakul ki mozaikosodás.

Tápanyag utámpótlás árainkat a linkre kattintva találja meg

 Gyepszőnyeg gyomosodás

A gondosan ápolt gyep is felülfertőződhet kétszikű gyomnövényekkel a szomszédos gyomos területekről. A forgalomban lévő gyomirtó szerek segítségével ezen kétszikűek könnyen kiirthatóak. Az egynyári egyszikű gyomok általában nem túl nagy mértékben fordulnak elő, és leginkább a nyári időszakban okoznak problémát. Ellenük való védekezésként a környező extenzív terület gyommentesen tartása a legfontosabb, ill. a terület rendszeres nyírása.

Gombás betegségek gyepszőnyegezés után

A fűnek számos gombás betegsége van. Törekedjünk arra, hogy megfelelően trágyázzuk, öntözzük, nyírjuk, gyepszellőztessük gyepünket, így megelőzhetjük ezen betegségek előfordulását. A már fellépett a fertőzést mielőbb kezeljük, hogy megakadályozzuk a terjedését. Vegyszeres védekezésre számos széles hatásspektrumú felszívódó növényvédő szer közül választhatunk.

Kalapos gombák – Fűnyírás alkalmával keletkezett nyesedék a gyepben egy ún. gyepnemezt képez, ami rendkívül jó táptalajt teremt a gombáknak. Extenzív körülmények között ez a probléma nem merül fel, intenzíven tartott gyepfelületen, nedves, párás számukra kedvező környezetben gyorsan kifejlődnek.

A gyepszőnyegezés után a gyepünk a gondos ápolást, gondozást meghálálja, az esztétikus, ápolt gyep látványa sok örömet nyújthat gondozójának!

 

[requestform]