Kertépítés

Tanácsokat keres a kertje kialakításához és karbantartásához? Akkor a legjobb helyen jár. Ebben a blogcikkben minden lényeges lépést megtárgyalunk, amit meg kell tennie ahhoz, hogy sikeresen építsen és tartson fenn egy gyönyörű kertet.

Megbeszéljük, hogy milyen különböző anyagokat használhat a kert építéséhez, az építkezés megfelelő időzítését, a különböző évszakokban végzett kertészkedéshez szükséges tippeket és trükköket, valamint a kertészkedés során elkerülendő buktatókat. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen alapvető lépéseket kell megtennie egy gyönyörű kert létrehozásához és fenntartásához.

1. Bevezetés a kertészkedésbe

A kertészkedés olyan tevékenység, amely sok embernek okoz örömet. Remek módja annak, hogy egy kis természetet hozzon az otthonába, és nagyon terápiás tevékenység is lehet. A kertészkedés arra is lehetőséget adhat, hogy megmutassa kreativitását, hiszen a saját kertjének megtervezésekor és kialakításakor végtelen lehetőségek állnak rendelkezésre.

Mielőtt azonban belevágna, elengedhetetlen, hogy tisztában legyen az alapokkal. Ebben a cikkben a kertépítéshez szükséges különböző anyagokról, az építkezés megfelelő időzítéséről, valamint a különböző évszakokban végzett kertészkedéshez szükséges tippekről és trükkökről lesz szó.

2. Melyek a különböző kerti építőanyagok?

Az egyik legfontosabb döntés, amelyet a kertépítés során meg kell hoznia, az, hogy milyen anyagokat használjon. Számos különböző anyag áll rendelkezésre, például fa, kő, tégla, beton és fém. Mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos, hogy utánanézzen a különböző lehetőségeknek, és eldöntse, melyik a legjobb az Ön igényeinek.

A fa nagyszerű választás a kertépítéshez, mivel viszonylag könnyű vele dolgozni, és nagyon kedvező árú lehet. A fa azonban nem olyan tartós, mint néhány más anyag, és hajlamosabb az elemek okozta károkra. A kő és a tégla tartósabb, de nehezebb lehet velük dolgozni, és drágábbak lehetnek. A beton nagyon tartós anyag, de nehéz lehet vele dolgozni, és több karbantartást igényel, mint más anyagok. A fém nagyon tartós és sokféle célra használható, de drágább, mint néhány más anyag.

3. A kertépítés időzítése

Az időzítés egy másik fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni a kertépítés során. Például fontos megemlékezni arról, hogy a növényeket az adott évszakhoz illően kell ültetni. Az őszi növények például jobban tudnak fejlődni a hidegebb hónapokban, míg a tavaszi és nyári növények jobban szeretik az enyhébb időjárású hónapokat. A megfelelő vízigényről is gondoskodnia kell; az öntözés fontos szerepet játszik a növények egészségben tartásában, ezért fontos, hogy biztosítsa számukra az optimális mennyiséget minden nap. Az, hogy az év mely időszakát választja a kertépítéshez, függ a terület éghajlati viszonyaitól és időjárásától, valamint a termeszteni kívánt növények típusától. Ha például melegebb éghajlaton él, és olyan növényeket tervez termeszteni, amelyek sok napfényt igényelnek, akkor a kert építését tavasszal érdemes elkezdeni. Ha viszont hűvösebb éghajlaton él, és olyan növényeket tervez termeszteni, amelyeknek kevesebb napfényre van szükségük, akkor érdemes őszig várni az építkezés megkezdésével. Azt is fontos figyelembe venni, hogy mikor tudja majd öntözni és trágyázni a növényeit. Ez az időjárástól és a termesztett növénytípustól függ, ezért fontos, hogy ennek megfelelően tervezzen.

Továbbá fontos megemlékeznünk arról is, hogy ne használjon kerti vegyszerre vagy műtrágya-adagolóra; ezek nem csak környezetszennyező anyagok, de hasznuk sem bizonyított.

4. Kertészkedés tavasszal

A tavasz nagyszerű időszak a kertépítés megkezdésére, mivel a melegebb időjárás és a hosszabb nappalok megkönnyítik a kinti munkát. Ez a tökéletes időszak az ültetés megkezdésére is, mivel a talaj felmelegszik, és a növények kezdenek kijönni a téli nyugalmi állapotból.

A tavaszi kertészkedés során fontos szemmel tartani az időjárást. Használja ki a melegebb napokat, és minél hamarabb kezdje meg a kertépítést. Az esőre is figyelni kell, mivel a túl sok eső talajeróziót okozhat, és károsíthatja a növényeket.

Végül fontos, hogy a hőmérsékletet is szemmel tartsa. Ügyeljen arra, hogy növényeit rendszeresen és megfelelő mennyiségben öntözze. A túl sok víz megfojthatja a növényeket, a túl kevés víz pedig kiszáríthatja és elpusztíthatja őket.

5. Kertészkedés nyáron

A nyár nagyszerű időszak a kert ültetésének és gondozásának megkezdésére. A melegebb időjárás és a hosszabb nappalok megkönnyítik a kinti munkát, a növények pedig virágoznak. Fontos azonban, hogy odafigyeljen a hőségre, és gondoskodjon a növények rendszeres öntözéséről.

Ha száraz éghajlaton él, előfordulhat, hogy gyakrabban kell öntöznie a növényeit, mint nedvesebb éghajlaton. Emellett érdemes lesz mulcsot vagy más anyagokat használni, hogy a nedvesség a talajban maradjon, és ne párologjon el túl gyorsan.

Az is fontos, hogy ügyeljen a kártevőkre, amelyeket a kertje vonzhat. Ügyeljen arra, hogy kártevőriasztókat és más megelőző intézkedéseket használjon, hogy növényei biztonságban legyenek.

6. Kertészkedés ősszel

Az ősz remek alkalom arra, hogy elkezdje előkészíteni kertjét a télre. A hűvösebb időjárás ideális a növények ültetéséhez és gondozásához, mivel azok kevésbé lesznek hajlamosak az időjárás viszontagságaira. Ráadásul a nappalok rövidebbek, így kevesebb ideje lesz kint dolgozni.

Az őszi kertészkedés során fontos, hogy figyelemmel kísérje az időjárást, és gondoskodjon a növények rendszeres öntözéséről. Ezenkívül meg kell metszeni az elhalt vagy haldokló növényeket, és el kell távolítani a kertből a törmeléket. Ez segít abban, hogy kertje készen álljon a téli hónapokra.

Végül fontos, hogy elkezdje előkészíteni kertjét a télre. Győződjön meg róla, hogy mulcsozza a növényeket, hogy segítsen melegen tartani a talajt, és szigetelje a növényeket a hidegtől. Ezenkívül érdemes lehet fagyvédő kendőt vagy más védőanyagot használni a fagykárok megelőzése érdekében.

7. Kertészeti buktatók

A kertészkedés élvezetes és kifizetődő élmény lehet, de van néhány buktató, amit érdemes elkerülni. Az egyik leggyakoribb hiba a növények túlöntözése. A túl sok víz megfojthatja a növényeket, ezért fontos, hogy a megfelelő mennyiségben öntözze őket.

Egy másik hiba, hogy nem metszi meg a növényeit. A metszés elengedhetetlen a növények egészségéhez, mivel segít megőrizni az erősségüket és egészségüket. Ezenkívül a metszés segít rendben tartani a kertet.

Végül fontos, hogy kerülje a vegyszeres műtrágyák és növényvédő szerek használatát. Ezek a vegyi anyagok károsak lehetnek a növényekre, és negatív hatással lehetnek a környezetre. Ehelyett használjon természetes műtrágyákat és kártevőirtó szereket, hogy kertje egészséges maradjon.

8. Kertészeti tippek és trükkök

A kertészkedés kifizetődő és élvezetes élmény lehet, de kihívást is jelenthet. Íme néhány tipp és trükk, amelyekkel könnyebbé és élvezetesebbé teheti a kertészkedést:

  • Kezdje kicsiben. Ne próbáljon egyszerre túl sokat csinálni. Kezdje egy kis kerttel, és onnan építkezzen.
  • Kutatás. Feltétlenül járjon utána az ültetendő növényeknek és a terület éghajlati viszonyainak. Ez segít kiválasztani a megfelelő növényeket, és meggyőződhet arról, hogy azok képesek lesznek a kertben jól fejlődni.
  • Legyen türelmes. A kertészkedéshez idő és türelem kell. Ne várjon azonnali eredményeket.
  • Érezzük jól magunkat. A kertészkedés remek módja a kikapcsolódásnak és a természet élvezetének. Ne felejtsd el, hogy időt szánj rá, hogy élvezd!

9. Összefoglaló

A kertészkedés élvezetes és kifizetődő tevékenység, de fontos, hogy tisztában legyen az alapokkal, mielőtt belevágna. Ebben a blogcikkben a kertépítéshez szükséges különböző anyagokról, az építkezés megfelelő időzítéséről, valamint a különböző évszakokban végzett kertészkedéssel kapcsolatos tippekről és trükkökről beszéltünk. Kitértünk továbbá néhány buktatóra, amelyeket a kertépítés során érdemes elkerülni, valamint néhány tippre és trükkre, amelyekkel könnyebbé és élvezetesebbé teheti a kertépítést.

19 éves tapasztalatunkkal segítünk Önnek a kertépítésben. Akár az építkezéshez, akár a kertészeti anyagok beszerzéséhez van szüksége segítségre, mi segítünk. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, hogy elkezdhesse kertépítési projektjét.

A kertészkedés nagyon kifizetődő és élvezetes élmény lehet, és a megfelelő ismeretekkel gyönyörű kertet hozhat létre és tarthat fenn. Reméljük, hogy ez az útmutató megadta Önnek azokat az információkat, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy elindulhasson egy gyönyörű kert építése és fenntartása felé.

Kerttervezés

A kertterv alapján a kivitelezés minden lépése ütemezhető. Mivel a munkálatok így teljesen tervezhetőek, a munka menete folyamatos és lendületes lesz, időpazarlás nélkül. A kerttervnek és árajánlatnak köszönhetően Ön mindig pontosan tudni fogja, hogy milyen munkálatokat, mennyi idő alatt, milyen költségekkel hajtunk végre kertjében. A munkafolyamat a tulajdonos anyagi helyzetének megfelelően ütemezhető, és a végén garantált, hogy egy megalkuvások nélküli, szép, élvezhető és a lehető legkönnyebben fenntartható kertje lesz.

Gyepszőnyegezés

Kertépítés egyik leggyakrabban használt alapanyaga a gyepszőnyeg. Hosszú időbe és sok kísérletezésbe telt, mire megtaláltuk azt a gyepet, amelyet nyugodt szívvel nevezhetünk kifogástalan minőségűnek, de sikerült: gyönyörű, dús és szabályos, amelyre ránézve másra sem vágyunk, csak hogy leheveredhessünk a bársonyos zöld fűbe.
Első osztályú alapanyag: 14 hónapig szakértők által nevelt és szakszerű ápolással kezelt gyep, amely a gyepszőnyegezést követően azonnal tökéletesen mutat, 2 hét betapadási idő elteltével pedig terhelhető is. Bízunk gyepszőnyegeink minőségében, ezért bátran vállalunk 100% garanciát minden általunk lerakott gyepre.

Hogyan dolgozunk?

Próbáljuk a legtöbb információval ellátni az ügyfeleinket, hogy könnyebben megértsék mit adunk a kivitelezéssel. Egyeztetjük az Önnek megfelelő időpontot, általában telefonon. Ezen információ után kitűzzük kivitelezés időpontját, amit telefonon egyeztetünk Önnel. A kivitelezés időpontjáról küldünk egy levelet, amiben a munkatársunk elérhetőségét és az érkezés időpontját is leírjuk. Indulás előtt (06:30), ha az időjárás megköveteli a munkatársunk felhívja Önt érdeklődve a helyi viszonyokról. Amennyiben szükséges, új időpontot keresünk.

Öntözőrendszer tervezés, telepítés

Kertépítés alapja mondhatánk az automata öntözőrendszer. Mindegy, hogy gyepszőnyeg-terítést vagy hidrovetést alkalmaztunk kertünkben, a megfelelő öntözés kulcskérdés. Ha azt szeretnénk, hogy a kertépítés eredménye tartósan szemet gyönyörködtető legyen, az öntözőrendszerek telepítése elengedhetetlen. Célszerű, hogy az öntözőrendszerek telepítése – a kerttervezést követően – a kertépítés első lépése legyen, a füvesítés megkezdése előtt.

Kertfenntartás, kertápolás, kergondozás

A szakszerű kertfenntartás azért kell, hogy egy kert hosszú éveken keresztül a legjobb formáját mutathassa – azt, amit a tervezés fázisában megálmodtunk – szüntelen odafigyelést igényel, magán- és ipari kertek esetén egyaránt. A növények gondozása folyamatos feladat, melyet az adott fajok igényeinek és az adott évszaknak megfelelően kell végeznünk. Enélkül a legszebb, legalaposabban megtervezett kert is elveszti fényét.

talaj elokeszites 001

Talajelőkészítés

Kertépítés előtt, nagyon fontos a talajelőkészítés! Fontos tudni, hogy a talajelőkészítésnél minimum 10 centiméteres termőrétegre van szükség, de legjobb, ha megközelíti a 20 centiméter mélységet.

gyepszonyegezes utan

Gyepszőnyegezés után

A szakszerű gyepszőnyegfektetés mellett az ápolási műveletek, mint a rendszeres nyírás, tápanyag-utánpótlás, megfelelő öntözés, stb. az alapja az egészséges, szép sűrű gyepnek. Csak teljes gyökeresedés után vegyük használatba gyepünket.

ontozorendszer aloldal 001

Gyepszőnyeg öntözése

A betapadáshoz szükséges vizet folyamatosan biztosítanunk kell. Telepítés után a gyep kiegészítő öntözése szükséges, elsősorban a széleknél és az összeeresztéseknél. Kizárólag az  öntözőrendszer üzemeltetése nem elegendő ahhoz, hogy a gyepszőnyeg megkapja a szükséges vízmennyiséget.

Kertépítés garancia

Gyepszőnyeg-telepítés esetén kétféle garanciával dolgozunk, attól függően, hogy az adott kertben automata öntözőrendszerrel vagy kézi locsolással gondoskodnak a növényzet öntözéséről. Ennek oka, hogy egy-egy gyepszőnyeg-telepítés után a kerttulajdonost minden esetben jótanácsokkal is ellátjuk, arra vonatkozóan, hogyan öntözze kertjét. Míg egy öntözőrendszer esetén akár a helyszínen be is programozhatjuk a rendszert, a kézi locsolás esetén sokkal nagyobb a veszélye annak, hogy a nem megfelelő öntözés miatt ég ki vagy roncsolódik.

  • Az öntözőrendszerrel ellátott területnél 100% eredési garanciát adunk. Ez azt jelenti, hogy ha a 2-3 hetes betapadási időszak után az állapota nem megfelelő, az adott részt díjmentesen telepítjük újra.
  • Öntözőrendszer nélküli területre nem tudunk garanciát vállalunk. A kézi öntözésből, nem automata öntözőrendszerrel töténő locsolásból eredő hibák miatt nem tudunk garanciát vállalni. A nem megfelelő öntözés hatására kiszáradhat és akár ki is rohadhat a fű. A nem megfelelő locsolás okozza a gyepszőnyeg lerakása utáni hézagok ( felpöndörödik, szét nyílik) jelentkezését is.

A betapadás után ( 1-2 hét) keletkező talajegyenetlenségi problémákat sem tudjuk garanciában kezelni. Ezek a következők szoktak lenni.

  • Locsolás után a területre bemennek és a lábnyomok miatt alakulnak ki gödrök.
  • A vakondháló alatti vakond, pocok járatok miatt a talaj megsüppedhet.
Kertépítő kiválasztása
A kertépítéshez olyan kertépítőt kell találni, akiben megbízik, aki szimpatikus. Elvégre beengedi az otthonába. Aki törődik Önnel. Nem váratja meg sem a felméréssel, sem az árajánlattal. Többször találkozunk olyan ügyféllel, akinek mi pár napon belül küldtük az ajánlatot kertépítésre, de több hét alatt sem tudott dönteni, mert a másik kertépítő nem kapkodja el az ajnálatot, mert nem érti, hogy „az ügyfél a király”.
Kertépítés árajánlat tartalma
Tételes ajánlatot kell kérni a kertépítőtől. Hogyan tudná különben összehasonlítani 2-3 árajánlatot? Az egy-vagy pár soros ajánlatos cégek, pontosan ennyit fognak foglalkozni a kommunikációval, ha garanciális események.
Növények kiválasztása
Kertépítés egyik legfontosabb része az alapanyagok. Nem mindegy, hogy pl. egy áruházban vásárolják az alacsony minőségű növényeket, vagy kizárólag kertépítőknek fenntartott nagykereskedelmi kertészetekből. Az ügyfeleinket elkísérjük egy ilyen kertépítőknek fenntartott kertészetben, ahol saját szemükkel győződhetnek meg a hatalmas választékról és az elképesztő minőségről. Golfkocsiban kényelmesen és közösen kiválasztjuk a növényeket és nincs meglepetés.
Kertépítés alapanyagok minősége
A minőségre szükség van. 2 év garanciát bárki megadja az öntözőrendszerre. A régi  márkák már bizonyítottak ( Hunter, Rain Bird, Toro). Több olyan kertünk is van ahol 10 éve működik gondtalanul az öntözőrendszer. Az új/ismeretlen márkák tudni fognak ilyet? Gondolja át mielőtt igent mond egy elsőre kedvezőbb ajánlatra. Csak rostált földet engedjen be a kertjébe, hiába is érvelnek esetleg a sima föld mellett. A rostálatlan föld tele van göröngyökkel, kövekkel, amit finom tereprendezéskor ki kell gereblyézni és elszállítani konténerrel, ami növeli a költséget.