Terület előkészítése:

Alapvetően a gyepszőnyegezés előtti talajelőkészítés munkálatok nem nagyon különböznek a füvesítés előtti talajelőkészítéstől. Apró morzsás talajszerkezet kialakítása a cél. A talaj szintjének kialakításánál, azonban figyelembe a gyepszőnyeg kb. 15 mm-nyi rétegvastagságát.

 

Gazos, gyomos területen végezzünk megelőzően totál gyomirtást, Medalon totális gyomirtó szerrel.

Finom tereprendezést végezzünk, hogy kellően sima területet kapjunk.

Hengerrel a fellazított talajt kellően tömörítsük, ugyanakkor kerüljük a talaj túlzott összetömörödését. A gyepszőnyeg lerakásra előkészített felületeken gépekkel, teherautókkal ne közlekedjünk.

 

Gyepszőnyeg fektetés, öntözése, hengerezése:

  • Az előkészített talajnak lerakáskor földnedvesnek kell lennie.
  • A gyökérképződést elősegítendő, a lerakás előtt trágyázzunk. / pl: Eurogreen Starter /
  • A gyepszőnyeget a lehető legközelebb kell fektetni egymáshoz. Kötésbe rakjuk minél szorosabban egymáshoz passzítva.
  • Éles késsel a szegélyekhez vágjuk be a gyepszőnyeget a megfelelő formára.
  • Ha végeztünk a gyepszőnyeg lefektetésével, akkor kereszt és hosszirányban is hengerezzük meg a felületét.

Lefektetett gyepszőnyeget rögtön egyenletesen 15mm csapadékkal be kell öntözni, áztatni. Lényeg, hogy a talaj felső 10-15 cm-es rétege egyenletesen és kellően átázzon. Talajkontaktus megteremtése könnyű hengerezéssel. Lehetőleg keresztirányban történjen. A gyepszőnyeg begyökeresedése akkor történt meg, ha az új gyökerek mélysége eléri a 10-15 cm-t, a gyep innentőligénybe vehető.

Az első időben bőséges öntözést alkalmazzunk. A napi öntözéseket a legyökeresedés után ritkítsuk az időjárás és a helyi tényezők függvényében heti 2-3 alkalomra. Ne szárítsuk ki gyepünket, ugyanakkor ne is árasszuk el túlzottan.