Füvesítés hidrovetéses technológiával

Füvesítés egy gyors, kényelmes és rendkívül hatékony füvesítési módját használjuk, a hidrovetést, amelyet az Egyesült Államokban fejlesztettek, ahol az évek során bevett, széles körben elterjedt módszerré vált. A hidrovetés füvesítés lényege, hogy a füvesítéshez szükséges összetevőket összekeverjük, és egy speciális hidrovető gép segítségével egyfajta koncentrátumként juttatjuk a földbe. A modern technológia lehetővé teszi, hogy kertje akár egy-két hét alatt egybefüggő, foltoktól és ritkás területektől mentes füves területté váljon.

1

Füvesítés előnye

Figyelembe lehet venni a terület sajátosságait a fűmagválasztásnál.
1

Füvesítés gépesítés

Egy gépet használunk, amin egy 200 literes tartály van, ebben összekeverjük az alapanyagokat és kilocsoljuk a területre. 

Füvesítés hatékonysága

Rekordunk 7 nap alatt 3cm-es fű, köszönet a hidrovetés technológiának. 

Miből áll a füvesítésnél a keverék?

Az úgynevezett hidromulchból (vagyis a mulcsból), amely a talajra juttatva összefüggő réteget alkot, így védve a fűmagokat a környezeti hatásoktól. A fűmagkeverékből, amelyet az Ön igényeinek megfelelően állítunk össze. Magas fosztortartalmú indító trágyából, amely a növekedést segíti. Mészalapú adalékból, abban az esetben, ha a talaj Ph. értékét javítanunk kell. Végezetül vízből – mely a legfontosabb összetevő ahhoz, hogy a csírázás megkezdődhessen.

Rekordsebességű fűnövekedés

A hidrovetés legnagyobb előnye, hogy míg ára jóval gazdaságosabb, mint a gyepszőnyeg-telepítésé, a gyep – megfelelő idő elteltével – épp olyan tömötté, bársonyossá és strapabíróvá növekszik. A fűszálak növekedése ugyan sok tényezőtől függ (például a magkeverék összetételétől, az évszaktól, a gyepszőnyeg öntözéstől), sokat azonban nem kell várnunk, az eredmény 7-10 napon belül már egészen látványos. Fontos megemlítenünk, hogy minél többször nyírjuk a füvesített területet, annál hamarabb fognak besűrűsödni az előbukkanó fűszálak. Legnagyobb büszkeségeink közé tartozik, amikor egy megrendelőnk kertjében júliusban, 32 °C–os melegben, öntözött területen mindössze 7 nap alatt nőttek 3 centiméter magas fűszálak.

100%-ban környezetbarát

Amikor a hidrovetésről beszélünk, főként kisgyermekes szülőkben és házi kedvencek gazdáiban fogalmazódik meg a kérdés, hogy tartalmaz-e káros vagy veszélyes összetevőket a keverék. Természetesen csak olyan füvesítési módszereket kínálunk megrendelőinknek, amelyeket nyugodt szívvel alkalmaznánk saját kertünkben is, és amelyekről biztosan tudjuk, hogy környezetünket sem veszélyeztetik. A hidrovetés teljesen környezetbarát technológia, így akkor is bátran füvesíthetünk ezzel a módszerrel, ha gyermekeink vagy háziállataink sok időt töltenek a kertben. A mulcsot színezzük, hogy szakembereink a lehető legegyenletesebben oszlathassák el a keveréket, ez a színezet azonban könnyedén lemosható. Járdára, házfalra kerülve nem hagy foltot, lemosható, de rövid időn belül magától is eltűnik, úgy, hogy közben nem okoz kárt a környezetben.

A hidrovetés további előnyei

A hidrovetéssel vetett mag a mulcsnak köszönhetően védve van az eróziótól, a kimosódástól, elmozdulástól. A hagyományos módon vetett fűmag csapadék, szél hatására könnyen kimozdulhat a helyéről, így a fű ritkássá, foltossá válhat. A hidrovetés esetén ez nem fordulhat elő. Az említett védelem nem csak teljesen vízszintes felületeken, de meredekebb lejtőkön is működik. Az összefüggő védőréteg a gyomok fejlődését is visszatartja. A hidrovetésnél használt fűmagkeverék összetétele mindig egyedi. Az Ön kertjének igényeit figyelembe véve szinte bármilyen magot vagy magkeveréket használhatunk. Kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy napos vagy árnyékos a hely, milyen a talaj minősége, mekkora az igénybevétel (gyerekek, háziállatok, sport). Ezeket a szempontokat figyelembe véve megalkotjuk az Ön számára ideális fűmagkeveréket, aminek eredményeként a kertben töltött idő mindig teljes értékű lehet, miközben a kert gyönyörű, zöld fűtakarója sem sérül.

Talajelőkészítés

Kertépítés előtt, nagyon fontos a talajelőkészítés! Fontos tudni, hogy a talajelőkészítésnél, minimum 10 centiméteres, termőrétegre van szükség,de legjobb, ha megközelíti a 20 centiméter mélységet.

Hidrovetés

A szakszerű gyepszőnyegfektetés mellett az ápolási műveletek, mint a rendszeres nyírás, tápanyag-utánpótlás, megfelelő öntözés, stb. az alapja az egészséges, szép sűrű gyepnek. Csak teljes gyökeresedés után vegyük használatba gyepünket.

Gyepszőnyeg

Hosszú időbe és sok kísérletezésbe telt, mire megtaláltuk azt a gyepet, amelyet nyugodt szívvel nevezhetünk kifogástalan minőségűnek, de sikerült

kertspecialista garancia

Hidrovetés garancia

Ahogy a gyepszőnyeg-telepítés, úgy a hidrovetés sikerét is nagyban befolyásolja az öntözés minősége. Emiatt ebben az esetben is kétféle garanciával dolgozunk.

  • Öntözőrendszerrel ellátott területnél 100% kikelési garanciát adunk, vagyis abban az esetben, ha megfelelő öntözés mellett sem látható a várt eredmény, a hidrovetést megismételjük.
  • Öntözőrendszer nélküli területre nem tudunk garanciát vállalni. Amennyiben a kerttulajdonos nem az általunk javasoltak szerint biztosítja a kert öntözését, sajnos nem tudunk felelősséget vállalni a nem megfelelő kikelésért. A részleges garancia részleteiről mindig az árajánlat elfogadása előtt állapodunk meg a kerttulajdonossal.

fuvesitesutan 001

Füvesítés után

Füvesítés után, hidrovetés után mit kell tenni? Hogyan gondozzuk és locsoljuk a füvet? Néhány tippel és jó tanáccsal segítünk, hogy hosszú ideig megőrizhesd a zöldellő füvet.

Füvesítés után ha szeretnénk, hogy gyorsan kikeljen a füvünk, akkor sok csapadékra és napfényre van szükség. Nos az utóbbira nem nagyon van ráhatásunk,  de a csapadékkal elláthatjuk a füvesítés  utáni területet.

Öntözőrendszeres területeknél és a kézi locsolás használatánál is, a friss füvesítést az első héten napközben négyszer, ötször kell locsolni kb. 5 percen keresztül. Mivel a  fű gyökere még nincs mélyen, ezért a talaj felső 2-3 centiméterét kell nedvesen tartani. Amikor a gyökérzet elindul, a locsolást meg kell hosszabbítani 8 percre, és a talaj felső 5-8 centiméterét kell nedvesen tartani.

 

Az 5. héten kell egy 2-3 napos gyökérzet erősítő kúra kell, mégpedig úgy, hogy nem locsoljuk a füvet és ezáltal kényszerítjük a gyökereket, hogy mélyebb rétegekbe vándoroljanak. Ezáltal egy strapabíróbb füvet kapunk.

Eztán kötelező műtrágyázást kell elvégezni, különben kidobott pénz lesz amit a kertre költöttek.

Itt lehet kérni ajánlatot, amennyiben nem tudják miből mennyire van szükség.

fuvesitesutan 001
talaj elokeszites 001

Öntözés ideje

Ha nagyon meleg van, akkor a locsolást kezdje reggel 05:00-kor, majd 07:30-kor, majd 10:00 kor. Negyedik locsolást délután 16.00-kor kezdje, és ha lehet ne locsoljon 18:30 után, ehhez persze elengedhetetlen tartozék az automata öntözőrendszer.
Majd hagyja megszáradni! Mire a nap lenyugszik a földnek száraznak kell lennie.

Fontos tudni!!

Sokan azt gondolják, hogy éjszaka kell locsolni egy kertet, hogy a nap ne tudja kiégetni a füvet. Magyarországon viszont, sok fajta gomba spórázik éjszaka, amikor a talaj nedves és a hőmérséklet több mint 23 celsius fok. Kis körökben elkezd sárgulni a fű, és reggel napkeltekor fehér pókhálószerű képződések láthatóak a reggeli harmatban. Ha elég hamar megállapítják a gombatámadást, akkor meg lehet menteni a füvet gombairtószerrel permetezve. Ha már kisárgult a fű, nem lehet megmenteni. Kétszeres gomba irtás után újra kell vetni.
Tehát, NEM szabad éjszaka locsolni a kertet (még ősgyepet sem), ha a hőmérséklet magasabb, mint 23 fok. Éjszakai eső esetén figyeljen, ha megjelenek a gombatámadási tünetek, permetezze le 3 hónaposnál idősebb füvet gombaölő szerrel megelőzve a bajt.