Hidrovetés füvesítés előtt, gyepszőnyegezés előtt, nagyon fontos a talajelőkészítés! Fontos tudni, hogy a hidrovetés egy VETÉSI technológia. Szinte minden talajon jó eredményt érhetünk el kertépítés során, de hogy biztosítsuk a fű hosszú élettartamát és jó minőségét, a talaj minősége elengedhetetlen.

Talajelőkészítés röviden

A talajelőkészítésnél, minimum 10 centiméteres termőrétegre van szükség, de legjobb, ha megközelíti a 20 centiméter mélységet. Cégünk a darált, rostált termőföldet részesíti előnybe.

Mennyi termőföldre lesz szükség?

Szorozza meg a füvesítendő terület hosszát a szélességgel és a kívánt mélységgel. Így megtudja, hogy hány köbméter földre lesz szüksége. Például: 20 méter x 30 méter x 0,1 méter (10 cm) = 60 köbméter.

talaj elokeszites 001

Talajelőkészítés bővebben

Amennyiben gyomos, gazos a füvesítendő terület, , akkor kezdje gyomirtózással. A Glialka vagy Medalon nevezetű gyomirtó használatát javasoljuk.Permetezze le a füvet és a gyomot alaposan. Csak a kiirtásra szánt növényzetre permetezze. Arra figyeljen, hogy csak szélcsendes időben szabad permetezni. 10 nappal éri el a szer a végső hatást, ezt az időt mindenképpen várja meg, hogy a szer egészen a gyökérig felszívódjon. Ennyi idő alatt kiszárad az egész gyomirtózott terület.
Ezután rotálja fel az egész területet, ekkor sok új gyommag a kerül felszínre. Ezt a fekvőgyommagot nem irtja ki a gyomirtó szer. Locsolja az előkészített területet naponta 5-ször, és szórja meg indító trágyával, mintha friss vetés lenne, hogy a gyommagoknak elinduljon a növekedése!

Várjon két hetet, majd gyomirtózza le még egyszer a kinőtt gyomot. Megint várjon két hétig, hogy hasson a szer és, hogy kiszáradjon a gyom.
Ezután nem szabad rotálni, hanem kapálja ki a gyomokat, és figyeljen arra, hogy maximum 3-4cm mélyen tegye ezt, nehogy újabb fekvőgyom a felszínre kerüljön.

A termőföld szétszórása után hengerezze le alaposan, és gereblyével távolítsa el az összes rögöt.földnek porhanyósnak kell lennie, viszont nem szabad, hogy belesüllyedjen mikor rálépünk. Az  a lényeg, hogy könnyedén lehessen gereblyézni a felső 2-3 cm- en. Ha viszont nagyon kemény,kötött a felszín, akkor a fű foltokban fog kikelni és nem lesz sem dús, sem egyenletes.

Érdemes a füvesítéskor, a füvesítendő területet a háztól kifelé kell lejtetni, hogy legyen lehetősége a csapadékvíznek elfolyni. Ha víz elvezetésre nincs mód, és eléggé kötött agyagos a talaj, akkor ásson 80 centiméter mélységű gödröket, töltse fel kulé kaviccsal, majd termőfölddel, ezáltal lesz hely, ahová a csapadékvíz el tud majd szivárogni, és nem fogja megfojtani a fű gyökerét. Ha nem szivárog el a víz, akkor előfordulhat, hogy a fű gyökerei szétrohadnak, megbetegednek, mert vízben áznak és nem kapják meg a szükséges oxigént. Ha a fű elkezd ritkulni, akkor azonnal megjelenek a gyomok.

Térkő kímélő gépi földmunka segítség