A gyepszőnyeg öntözése a telepítéstől kezdve:

A gyepszőnyeg öntözése nagyon fontos feladat a gyepszőnyeg telepítése után. A betapadáshoz szükséges vizet biztosítanunk kell. Telepítés után a gyep kiegészítő öntözése is szükséges, elsősorban a széleknél és az összeeresztéseknél. Kizárólag az  öntözőrendszer üzemeltetése nem elegendő ahhoz, hogy a gyepszőnyeg megkapja a szükséges víz mennyiséget a betapadáshoz. Az ilyen jellegű gyepszőnyeg kiszáradás nem tartozik kertépítő garancia alá.

 

gyepszőnyeg öntözése

 

A gyepszőnyeg öntözése betapadás után:

 

A napi öntözéseket a legyökeresedés után ritkítsuk az időjárás és a helyi tényezők függvényében heti 2-3 alkalomra. Figyeljünk arra, hogy ne  szárítsuk ki gyepünket, ugyanakkor ne is árasszuk el túlzottan.A gyepszőnyeg öntözésekor a  túl sok ill. a túl kevés víz sem tesz jót. Tökéletes öntözést csak öntözőrendszerrel tudjuk elérni, mert az öntözőrendszer úgy van telepítve, hogy egyenletesen juttassa el a vizet a gyep felülete.

Locsolás nyáron:

Már telepítés közben is kell locsolni a lerakott gyepszőnyeget, hogy kiterítve ne égjen meg a napon. Gyakran előfordul, hogy lerakás előtt a talajt finoman megöntözzük, hogy a gyepszőnyeg gyökere ne égjen meg a felhevült talajon.
Azt szoktuk javasolni, hogy a kánikulai körülményektől eltekintve általában nagyobb vízadagokkal ritkábban öntözzünk. Így mélyebben tud a víz a talajba szivárogni, ezáltal tovább megmarad a meleg ellenére.

Gyepszőnyeg öntözésének ideje:

Hajnalban öntözzünk, az éjszakai locsolással az a baj, hogy nem szárad meg a gyep, az állandó nedves, párás körülmény a gombák szaporodásának optimális.
Helyesen megválasztott öntözési programozással a gyepszőnyeg gombásodása kiküszöbölhető.

 

Bővebben a gyepszőnyegezésről[wp-svg-icons icon=”point-up” wrap=”b”]