Hidrofüvesítés 2023.

Új füvesítési technológia elérhető már az Ön közelében is!

Hidrofüvesítés részei

 • Csírázáshoz szükséges legfontosabb összetevő, a VÍZ
 • FŰMAGKEVERÉK
 • MULCS: a füvesített talajt takaró és az erózió ellen védő anyag
 • RÖGZÍTŐ ADALÉK: ami összefogja a keveréket
 • MÉSZ ALAPÚ ADALÉK: ha a talaj ph értéke nem megfelelő
 • VÍZMEGTARTÓ KOPOLIMER: Öntözőrendszer nélküli területeknél használjuk, az anyag rögzítí a vizet és fokozatosan adja le a atalajnak
 • INDÍTÓTÓRÁGYA: Magas foszfortartalmú indítótrágya
HIdrofüvesítés

Hidrofüvesítés előnyei

Kb 80-90%-al olcsóbb ha füvesítünk, mint ha gyeptéglát vagy gyepszőnyeget használnánk, minősége állandó és garantált, a hidrovetés füvesítés eredménye, akár 5-7 napon belül látható, a füvesítés eme technológiája alkalmas felülvetésre, azaz a már meglévő fűfelület hibáinak javítására.

A speciális „indítótrágya” használata serkenti a gyökérnövekedést, ezáltal a gyors eredményt, a talajtakarás (mulcs) 100%-ig környezetbarát, védi a magot, megakadályozza a kimosódást, megtartja a nedvességet és visszatartja a gyomok fejlődését.

Szinte bárhol vethető, kertekben, starndokon, parkokban, sportpályáknál, golfpályáknál, legelőknél és utak mentén is, tökéletes megoldást jelent az erózió ellen.

Gyepszőnyeg leterítve

Hidrofüvesítés

Fontos tudni, hogy a hidrofüvesítés, egy füvesítési technológia. A gyepszőnyeg is füvesítéssel készül, de utána 12-14 hónapig szakszerű kezek, megfelelő időben, megfelelő minőségben nyírják, és megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal látják el. A hidrofüvesítés után egyszálas fű jelenik meg. Minél többször nyírjuk le, annál több új szál jelenik meg. Vagyis akkor sűrűsödik, bokrosodik a füvünk, ha minél többször nyírjuk. A hidrofüvesítés sokkal hatékonyabb mint a hagyományos, kézi füvesítési technológia, és ugyanakkor költséghatékony is , a gyepszőnyeghez képest. Ezek összehasonlítását később írjuk le.

A hidrofüvesítés egy amerikai füvesítési technológia. Magyarországon 2006-tól található meg. A technológia lényege, hogy összekeverjük egy szivattyúval összekötött tartályba a füvesítéshez szükséges összetevőket. Ezt a keveréket speciális hidrofüvesítő géppel kijuttatjuk, kilocsoljuk a megfelelően előkészített területre.

Árajánlatkérés füvesítésre

Fűmagkeverék fajták

Rengeteg helyen lehet vásárolni füvesítéshez, vagy a gyepfelület pótlásához alapanyagot. Az internet rengeteg találatot hoz, csak sajnos, ahogy Ön érzi, pl. az első helyre a találati listára egy éppen most alakult cég is kerülhet, akit lehet garancia időn belül már meg sem talál. 

Összességében tehát nem egyszerű és nem kevés idő megtalálni a megfelelő alapanyagokat, pl azokat amit a szakemberek, kertépítők, kertfenntartók is használnak.

Most abban segítünk, hogy be tudja célozni, hogy tulajdonképpen mire is van szüksége a kert füvesítéséhez.

Fűmagkeverékek

Fűmagkeverékek (leggyakrabban használt)

 • Sport fűmagkeverék  
 • Pázsit  fűmagkeverék
 • Szárazságtűrő fűmagkeverék
 • Árnyéktűrő fűmagkeverék
 • Mediterrán fűmagkeverék

Általánosságban elmondható, hogy a gyártók körében több fajta kiszerelés van, 1 kg-os tól a 25 kg-os kivitelig egyaránt. Füvesítés előtt sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen fajta fűmagot válasszunk. Sokszor elveszünk a hatalmas kínálatban. Az alábbi leírással segítünk eligazodni a fűmagok világában.

Sport fűmagkeverék

A sport fűmagkeverék a legelterjedtebb fajta, akinek kertje van, biztos találkozott már ezzel a keverékben. Elmondható, hogy a leggyakrabban használt keverék. Intenzíven fejlődő fűmag. Nagy teherbírású, szárazságtűrő fajta. Akár 1-1,5 hét alatt bezöldül. Általában sportpályák, magán kertek, parkok füvesítésére használják, hiszen jó a terhelhetősége megfelelő gondozás mellett. Fű felületek felújítására is tökéletes választás. Gyors kelésű, tartós gyepet ad, kötött talajra javasolt.

Pázsit fűmagkeverék

Igényes gyepfelületek kialakítására alkalmas. A pázsit fűmag keverékben lévő fajták gyors kelést biztosítanak. Dekoratív, mutatós gyepet ad. Kevés igénybevételnek kitett, öntözőrendszerrel ellátott területekre javasoljuk. Kevésbé strapabíró, ellenálló fajta, mint pl a sport fűmagkeverék. Általában több gondoskodást, ápolást igényel, azonban finom, selymes tapintású gyep varázsolható ebből a fűmag keverékből.

Szárazságtűrő fűmagkeverék

A szárazságtűrő fűmagkeverék speciális összetevőinek köszönhetően képes alkalmazkodni a száraz területekhez, gyorsan regenerálódni és vissza zöldülni. Elsősorban a napos területek bevetésére alkalmas ez a fajta, ahol nincs lehetőség a megfelelő öntözésre és árnyék sincsen. Ez a fajta nagyon jól viseli a forró, száraz nyári időszakot, Bár ezt a fajta gyepet csak ritkán kell öntözni, azonban a rendszeres nyírás itt sem maradhat el. 

Árnyéktűrő fűmagkeverék

Az árnyéktűrő fűmagkeveréket olyan területre ajánljuk, amely szinte egész nap árnyékos. Lombos fák, növények épületek árnyékában lévő területek füvesítésére használjuk. Ebben a keverékben lévő fűmag fajták alkalmazkodnak a kevés napfényhez és csapadékhoz, így ezzel a fajtával is szép zöld dús gyepet kapunk.

Mediterrán fűmagkeverék

Változó időjárási viszonyoknak kitett területekre ajánljuk. Olyan helyekre, ahogy a napsütötte meleg és árnyékos hűvös területek váltják egymást. A mediterrán fűmagkeverék kiváló strapabíró valamint árnyéktűrő képességgel bír. Jobban ellenáll a hőmérséklet ingadozásnak, amikor is a nappalok melegek, de az éjszakák igencsak hűvösek. További előnye, hogy ellenállóbb a betegségekkel szemben is. Jellemzője továbbá, hogy színe mély zöld, illetve vastagabb fűszálakat mutat.

Fűmag fajták

A kereskedelmi forgalomban kapható fűmagkeverékek nem egyfajta fűmagból állnak, hanem különböző fűmag fajták bizonyos arányát tartalmazzák. Ez az arány határozza meg, hogy milyen fűmag keverékről is beszélünk, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik, milyen tevékenységre és milyen területre lesz alkalmas.

 • Angol perje
 • Réti perje
 • Nádképű csenkesz
 • Vörös csenkesz
 • Felemáslevelű csenkesz

Angolperje “Lolium Perenne”

A sport fűmagkeverékek egyik fő alkotóeleme. Strapabíró, fény- és tápanyag igényes fajta. Betegségekre nem érzékeny. Jól fejlett, erős gyökérzetű fűfajta. Levél színe közép-sötétzöld, közepes levél szélességű. 

Csírázási ideje igen rövid, vetés során elsőként az angolperje jelenik meg, mint vezér fű, A későbbiekben laza bokrú alj fűvé válik, azonban rövid életű védőfű. Mivel gyorsan növő fajta, ezáltal kezdetben elnyomja a gyomokat.  Nem tűri az alacsony tartást. Vigyázni kell a fűnyíróval, mert ha nem éles a fűnyírókés, a fűszálak végei könnyen kirojtosodnak ha nem megfelelő a vágási minőség. Élettartama: 4-5 év.

Réti perje „Poa pratensis”

Az egyik legértékesebb tarackos aljfű. Mélyrehatoló gyökérzettel és kiváló megújuló képességgel rendelkezik. A kelése és a fejlődése is egyaránt lassú. Levele közepesen széles, a napos területeket kedveli. A terhelést, szárazságot nagyon jól tűri, ellenben az árnyékos helyeket és a tömörödött talajt nem viseli. Folyamatos tápanyag ellátást igényel, akkor marad színe szép, üde zöld. Jellemző rá, hogy nagyon rosszul viseli az alacsony vágási magasságot. 

8-10 évig él. Rendszeres gyepszellőztetéssel új hajtásokra tudjuk sarkallni.

Nádképű csenkesz „Festuca  arundinacea”

Eredetileg egy széles levelű fajta, de mára már a nemesítésnek köszönhetően vékonyabb szállal rendelkezik. Csírázása és kelési ideje hosszú, de ezután sűrű, szétterülő bokrot terjeszt. Kiváló alkalmazkodó képességgel bíró fajta. Mélyreható gyökérzetének köszönhetően erősen strapabíró, a sportolás, háziállatok terhelése sem teszi tönkre. Kiemelkedően ellenáll a betegségekkel szemben. Jól tűri a szárazabb időszakokat, kevés öntözéssel is szép zöld gyepet alkot. Átlagos tápanyag igényű, kiváló alkalmazkodó képességű. Optimális vágási magassága 4-5 cm.

Vörös csenkesz „Festuca rubra”

Közepesen tarackoló fajta. Finomszálú levélzetének köszönhetően terhelhetősége gyenge. Ez a fűfajta inkább az esztétikumért felelős a keverékben, dússá, tömötté teszi a pázsitot. Gyönyörű gyepszőnyeget alkot. Mivel lazább szerkezetű, ezért általában olyan fajtákkal ötvözik, amelyek tömöttebb szerkezetet biztosítanak.

Tápanyag igénye viszonylag alacsony. Az alacsony nyírást jól tűri, betegségekre nem fogékony. Kiváló árnyéktűrő, jól viseli a hideg-meleg hőmérséklet változásokat.

Felemáslevelű csenkesz “Festuca heterophylla”

Általában árnyéktűrő fűmag keverék összetevője, de árnyékos helyre önmagában is vethető. Kiváló a szárazságtűrő és hosszú élettartamű fűfajta.

Hidrofüvesítés alapanyagok bővebben

A talajtakaró mulcs: Környezetbarát  papír és faalapú keverékből készül. Bár a technológia amerikából érkezett, a szükséges alapanyagokat már magyarországon is megtalálhatóak. A mulcs újrahasznosított papírból készül. A hidrofüvesítéssel a talajra kijuttatva összefüggő réteget, alkot.
Mulcs nélkül, locsolás és csapadék hatására még a vízszintes terepen is összemosódhatnak a fűmagok, ennek az eredményeként a fű foltokban kel ki, és folytathatjuk a füvesítést. Ez hagyományos kézi fuvesites esetén történhet meg. Miért jó ha gyorsan kel ki a fű? Mert a gyomok A talajtakaró viszont még akár rézsűn, csapadékos időben is megtartja az összekevert anyagokat, védi a magot a széltől, a madaraktól és a csapadéktól, megfelelő nedvességet tart a csírázásnak indult szemeknek, valamint az összefüggő réteg miatt, visszatartja a gyomok fejlődését, környezetbarát, és trágyaként is szolgál. 

Rögzítő adalék: Ezzel rögzítjük össze az összekevert alapanyagokat és ezt a talajjal.

Vízmegtartó kopolimer: Folyamatosan adagolják a nedvességet a keveréknek. A súlyának a négyszázszorosát tudja felvenni vízből. Ezt akkor használhatjuk, ha a rendszeres öntözés nem megoldható. 

Mész alapú adalék: Ha nem megfelelő a föld ph. értéke, akkor a mész alapú adalékkal tudunk változtatni rajta.

Szinezék: A színezett mulcs adja a füvesítéskor a kékeszöld színt. Azért használjuk, hogy lássuk rendesen a területet amit már elkészítettünk. 

Víz: a fűmagkeveréket és a többi adalék anyagot, a vízzel együtt locsoljuk ki, így közvetlen érintkezése a maggal biztosítja a gyors csírázást.

Fűmag: hidrofüvesítésnél az Ön kertjének igényeit figyelembe véve szinte bármilyen magot vagy magkeveréket használhatunk. Kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy napos vagy árnyékos a hely, milyen a talaj minősége, milyenek a terepviszonyok; szárazságtűrő legyen-e a fű, mekkora az igénybevétel (gyerekek, állatok, sport)? A csírázás függ, az időjárástól, az évszakoktól, a locsolástól, stb., de általában a füvesítés 5-7 napján már látványos növekedés figyelhető meg. Speciális célokra is állíthatunk össze különböző keverékeket, – például díszkertekre, legelőkre, sportpályákra, erózió elleni védekezésre. Vadvirág magvakkal színessé, barátságossá tehetjük a környezetét is.

Trágya: A magas foszfortartalmú ún. „starter trágya” a gyökér növekedést serkenti.

Szükséges fűmag mennyiség kiszámítása

Fűmag mennyiség kiszámolása

Fűmag esetén általánosságban elmondható, bár van néhány kivétel, hogy a szükséges fűmag mennyiséget 20-50 gramm/m2 mennyiségben határozzák meg. MInél kevesebb kell bele, annál jobb minőségű fűmagkeverékkel van dolgunk. Ez egy 100m2-es kert esetében 2-5 kg fűmagot jelent.

Így számoljuk ki:

100m2 x 25 gramm = 2500gr

2500gramm /1000  = 2,5kg

Miért ne használjunk több fűmagot az ajánlott mennyiségnél?

A fűmag keverékben többféle fűmag található. Ezeknek a kelési ideje különböző. Ami általában igaz, hogy az a fűmagfajta ami először kel ki és mint egy bástya védi a többi lassabban kikelő fűmag fajták. Amennyiben az ajánlott mennyiség többszörösét használjuk, hogy jó sűrű legyen a gyepünk, azt érjük el, hogy az a gyorsabban kelő elnyomja a fűmag keverékben a többi fajta fűmagot és máris nem érjük el a kívánt eredményt.  (pl, árnyéktűrő, szárazságtűrő)

 

2021 hidrofuvesites logo favicon 2

Általunk használt prémium fűmagkeverékek

 

Lolium_perenne fűmag

Lolium_perenne

 • bokros növekedésű, jól sarjadó, színe sötétzöld
 • kötött talajokon jól fejlődik, gyors csírázású
 • kezdeti gyomelnyomó képessége jó
Festuca rubra trichophylla fűmag

Festuca rubra trichophylla

 • rövid tarackjával terjedő tövű 
 • jó szárazság és árnyéktűrés jellemzi,
 • rövidre nyírást jól bírják,
 • betegségekre nem fogékonyak
 • jól tűri a téli csúszásmentesítés okozta magas só koncentrációt
Festuca rubra rubra fűmag

Festuca rubra rubra

 • rövid tarackjával terjedő tövű 
 • jó szárazság és árnyéktűrés jellemzi,
 • rövidre nyírást jól bírják,
 • betegségekre nem fogékonyak
poa_pratensis fűmag

Poa Pratensis

 • tarackokkal terjedő, mélyre ható gyökérzettel,
 • nagyon jó megújuló képességgel, 
 • mélyzöld színű, lassan csírázó,
 • alkalmazkodó képessége –szárazságtűrése- taposástűrése jó

féle fűmagkeverék

m2-es napi hidrofüvesítési kapacitás

év hidrofüvesítési tapasztalat

tagú családi vállalkozás