Füvesítés után, hidrovetés után mit kell tenni? Hogyan gondozzuk és locsoljuk a füvet? Néhány tippel és jó tanáccsal segítünk, hogy hosszú ideig megőrizhesd a zöldellő füvet.

Füvesítés után ha szeretnénk, hogy gyorsan kikeljen a füvünk, akkor sok csapadékra és napfényre van szükség. Nos az utóbbira nem nagyon van ráhatásunk,  de a csapadékkal elláthatjuk a füvesítés  utáni területet. Ja és hidrovetésre 🙂

Öntözőrendszeres területeknél és a kézi locsolás használatánál is, a friss füvesítést, hidrovetést az első héten napközben négyszer, ötször kell locsolni kb. 5 percen keresztül. Mivel a  fű gyökere még nincs mélyen, ezért a talaj felső 2-3 centiméterét kell nedvesen tartani. Amikor a gyökérzet elindul, a locsolást meg kell hosszabbítani 8 percre, és a talaj felső 5-8 centiméterét kell nedvesen tartani.

 

Az 5. héten kell egy 2-3 napos gyökérzet erősítő kúra kell, mégpedig úgy, hogy nem locsoljuk a füvet és ezáltal kényszerítjük a gyökereket, hogy mélyebb rétegekbe vándoroljanak. Ezáltal egy strapabíróbb füvet kapunk.

Eztán kötelező műtrágyázást kell elvégezni, különben kidobott pénz lesz amit a kertre költöttek.

Itt lehet kérni ajánlatot, amennyiben nem tudják miből mennyire van szükség.

talaj elokeszites 001

Öntözés ideje

Ha nagyon meleg van, akkor a locsolást kezdje reggel 05:00-kor, majd 07:30-kor, majd 10:00 kor. Negyedik locsolást délután 16.00-kor kezdje, és ha lehet ne locsoljon 18:30 után, ehhez persze elengedhetetlen tartozék az automata öntözőrendszer.
Majd hagyja megszáradni! Mire a nap lenyugszik a földnek száraznak kell lennie.

Fontos tudni!!

Sokan azt gondolják, hogy éjszaka kell locsolni egy kertet, hogy a nap ne tudja kiégetni a füvet. Magyarországon viszont, sok fajta gomba spórázik éjszaka, amikor a talaj nedves és a hőmérséklet több mint 23 celsius fok. Kis körökben elkezd sárgulni a fű, és reggel napkeltekor fehér pókhálószerű képződések láthatóak a reggeli harmatban. Ha elég hamar megállapítják a gombatámadást, akkor meg lehet menteni a füvet gombairtószerrel permetezve. Ha már kisárgult a fű, nem lehet megmenteni. Kétszeres gomba irtás után újra kell vetni.
Tehát, NEM szabad éjszaka locsolni a kertet (még ősgyepet sem), ha a hőmérséklet magasabb, mint 23 fok. Éjszakai eső esetén figyeljen, ha megjelenek a gombatámadási tünetek, permetezze le 3 hónaposnál idősebb füvet gombaölő szerrel megelőzve a bajt.